Căldura infraroşie

Secundar

infrarosu

Ce este caldura infrarosie?

Caldura infrarosie este cea emanata de soare, foc, un radiator, cuptor, asfaltul incalzit etc. Orice corp emite radiatie infrarosie, dar pentru ca nu este puternica precum lumina soarelui, nu o putem observa.

Infrarosul este o zona a spectrului electromagnetic care se regaseste in intregul Univers. Un foc de tabara ,la fel ca si soarele emite radiatii infrarosii de lungimi de unda mari. In mod eronat se confunda uneori radiatiile infrarosii cu lumina ultravioleta care poate cauza arsuri sau cancer al pielii.

Raza infrarosie cu lungime de unda lunga este parte componenta a luminii emanate de soare, nu este vizibila cu ochiul liber, dar este simtita ca energie termica sau caldura in momentul in care aceasta penetreaza pielea.

Aproximativ 3% din energia solara este ultravioleta si are lungimea de unde scurta, 50 % este componenta vizibila si are lungimea de unde medie si 47% din energia totala este infrarosie si de lungime de unda mare. Doar lungimea de unda infrarosie alimenteaza Terra cu energie termica.

Radiatia infrarosie incalzeste corpul printr-un proces numit conversie. Prin conversie caldura infrarosie cu lungime de unda lunga poate sa penetreze substante organice precum corpul uman, fara a incalzi aerul inconjurator. Se poate observa un efect similar in zile innorate: cand norii acopera soarele, imediat corpul uman simte o scadere in temperatura, desi temperatura aerului inconjurator nu a fost modificata inca. Norii astfel au blocat radiatiile infrarosii ale soarelui, care incalzeau corpul respectiv.

4 comentarii la “Căldura infraroşie

  1. Din articolul de mai sus despre caldura infrarosie,am inteles ca orice tip sau sursa de caldura nu sunt altceva decat raze
    infrarosii indiferent de sursa: soare,foc de lemne,apa calda din calorifere etc,etc.